De streek

 

Ureterp, Beetsterzwaag, Siegerswoude, Duurswoude en Bakkeveen.

Zij behoren tot de oudste dorpen in Opsterland. Ze zijn van respectabele leeftijd. Bijna duizend jaar. De hogere zandruggen en de vruchtbare graslanden in de laagte van het beekdal leenden zich bij uitstek voor de vestiging van boeren die de wildernis ontgonnen voor akkerbouw en vee weidden in het grasland.

 

B&B De Mersken Ureterp ligt vlakbij De Merskerheide en Het Koningsdiep

 

De Merskerheide

Is een natuurgebied van heide en bos. De ontstaansgeschiedenis van Merskerheide begint in de  Hoge Middeleeuwen, toen het beekdal van het Koningsdiep en omliggend gebied voornamelijk uit Hoogveen bestond. Het hoogveen werd in de hoge middeleeuwen ontgonnen voor de landbouw. Maar door de ontginning kwamen de onderliggende dekzandruggen  steeds meer tevoorschijn. Deze onvruchtbare dekzandruggen waren niet geschikt voor landbouw en degradeerden al snel tot heidegrond.

Door de komst van kunstmest werd in het begin van de 20e eeuw het meeste van de heide door particulieren in kavels van ongeveer 30 hectare opgekocht en ontgonnen als landbouwgrond. De Merskerheide is waarschijnlijk ontkomen aan deze ontginning door de hoge dekzandkop in het veld waardoor het ongeschikt was om te bewerken. Dankzij deze dekzandkop heeft de Merskerheide ook de ruilverkaveling zo ongeschonden doorstaan.

De Merskerheide is dus van oorsprong geen natuurgebied maar een gedegradeerd stukje cultuurlandschap uit de middeleeuwen.

Mersken is Fries voor marschen of marsland, wat zoveel als laag en drassig land betekent. De gronden rondom het Koningsdiep worden zo op oude kaarten genoemd. De straat De Mersken is pas in de jaren 60 in het kader van de ruiverkaveling aangelegd.

 

Koningsdiep

In het zuiden van Ureterp volgt de dorpsgrens een deel van de loop van het Koningsdiep, een gekanaliseerd beekje. De oude benaming is de Boorne, die vind zijn oorsprong als smeltwater rivier tijdens de Saale ijstijd z'n 130.000 jaar geleden. Eerst was de stroomrichting het zelfde als die van de Tjonger maar na de laatste ijstijd is een deel dicht gestoven met zand en heeft het zich een nieuwe weg gebaand richting het huidige Borndiep tussen Terschelling en Ameland. Deze monding was tevens het begin van de Middelzee. Het Koningsdiep en het beekdal daarvan wordt door middel van landinrichtingsproject Koningsdiep onderdeel gemaakt van de ecologische hoofdstructuur en zal zo op den duur ook natuurgebied worden.

De beek en haar omliggende gronden zijn in de jaren 60 in het kader van de ruilverkaveling gekanaliseerd, genormaliseerd en in stukken geknipt voor de optimalisatie voor het agrarisch gebruik. Doel is om de beek weer te laten meanderen, stromen en de verschillende delen aan elkaar te koppelen, zodat het weer een doorgaande beek wordt.

 

Beetsterzwaag

De natuur van Beetsterzwaag is prachtig om een wandeling door te maken. Beetsterzwaag is een hoffelijk dorpje dat op 5 km fietsen van B&B De Mersken ligt. De bossen kennen een rijke natuur met veel verschillende soorten vogels en zoogdieren. De omgeving werd vroeger bewoond door families van adel omdat de natuur het toeliet om mooie landhuizen in te bouwen, waar het dorp en omgeving rijk aan zijn.

 

https://wandelvanuit.nl/friesland-duurswouderheide/

https://natuurlijkwandelen.nl/mandefjild/